Batı odaklı bilim eleştirel bir çözümlemesini yapan eser bilimler tarihine yeni bir bakış açısı sunmaktadır. İslam biliminin öncel kültür dünyalarından devraldığı bilimsel mirası korumak ve yaymakla birlikte eklediği özgün eserlerle ileri götürdüğü, bu şekilde eski ve modern çağ arasında ciddi bir köprü olduğu ancak İslam biliminin duraklama sürecine girdiği dönemde devrettiği mirasın onu izleyen Batı bilimine feyz oluşturduğu geniş bir şekilde incelenmektedir.

Kitabı incelemek için tıklayın

Prof. Dr. Fuat Sezgin elli beş yıllık çalışmaları sırasında bugüne kadar 15 cildi tamamlaman İslam Bilimleri Tarihi adlı kitabının bir somut meyvesi olarak Frankfurt’ta bir Enstitü ve Müze kurdu. Bu müze Müslümanların bilimler tarihindeki 9.-16. yüzyılları arasındaki 800 yıllık yaratıcılık safhasında diğer kültür dünyalarından, özellikle Yunanlılardan alıp geliştirdikleri ve kendilerinin icat ettikleri aletlerin, cihazların pek azının günümüze ulaşan orijinallerine ve çok büyük bir kısmının kaynaklardaki tariflerine dayanarak yapılan modellerini sunuyor. Bu müzenin alet ve cihazlarının diğer bir kopyası İstanbul’da, Gülhane Parkı’nda kurulan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesinde yer almaktadır.

33 cm x 32,5 cm boyutlarında, 262 sayfa olarak hazırlanan, sert kapak ve şömiz ile ciltlenmiştir eser, özel kutusunda isme özel hazırlanmış ve numaralandırılmış sertifikası ile birlikte sunulmaktadır.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir?

Prof. Dr. Fuat Sezgin, 24 Ocak 1924’te Bitlis’te doğdu. 1943-1951 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Arap Fars Filolojisi, Türkoloji ve Fransız Filolojisi lisansı, 1951’de Mecâz al-Kur’an adlı 2 cilt halinde Arapça olarak Kahire’de basılmıştır) doktora yapmıştır. İslam bilimlerini İstanbul’daki hocası ünlü oryantalist Hellmut Ritter (1892 – 1971)’den öğrenmiştir. 1954 yılında Buhârî‘nin Kaynakları Üzerinde Araştırmalar adlı habilitasyon tezini vererek İstanbul Üniversitesi’nde doçent olmuştur. 1960 yılında Türkiye’de yapılan askeri darbenin sonucu Frankfurt’a misafir profesör olarak çağrılmış; 1965 yılında Frankfurt Üniversitesi Doğal Bilimler Tarihi Enstitüsü’nde kimya tarihi üzerine yeni bir habilitasyon yaptıktan sonra, aynı yılda doğal bilimler tarihi profesörlüğüne atanmıştır. 1954’den itibaren Alman

1954’den itibaren Alman oryantalisti Carl Brockelmann’ın Geschichte der arabischen Litteratur (Arap Edebiyatı Tarihi)’ünü tamamlamaya başlamış, bu çalışmasını İslam Bilimleri Tarihi anlamında tamamen müstakil olarak geliştirmiş, birinci cildini 1967’de Geschichte des arabischen Schrifttums adı altında yayınlamıştır. Bugüne kadar 13 cildi çıkmış, 14 ve 15. ciltleri baskı altındadır.

Prof. Sezgin 1982 yılında bugüne kadar fahri direktörlüğünü yaptığı, Frankfurt Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü kurmuş, bunun içinde bir de İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi geliştirmiştir. Bu Müze’nin 500 kadar objesiyle, İstanbul, Gülhane Parkı’nda 24 Mayıs 2008’de açılan aynı adlı müze kurulmuştur.

Prof. Sezgin’e yirmiden fazla ödül ve madalya, bir de fahri doktora unvanı verilmiştir.

              Ne Dediler ?
Video 1

Ejvet Oktay

STV Frankurt Kitap Fuarı Özel

Video 1

Basın Toplantısı

16 Kasım 2009 / İslam Bilim Teknoloji Tarihi Müzesi














Boyut Yayın Grubu Boyutstore